Gerek mesajlaşma araçları gerekse de sosyal medya da emojileri sık sık kullanıyoruz. Peki emoji anlamları nedir, hangi emoji nerelerde kullanılır? Gelin birlikte bakalım.

Emojiler, özellikle internet üzerinden iletişim kurmak için çok önemlidir. Güçlü yüzler, ilgi çekici gözler, eriyen suratlar, akan gözyaşları ve bugün her karaktere sayısal bir değer atayan endüstri standardı Unicode’un 15,0 sürümünde sayıları 3.664 olan emojiler, internet sohbetlerinin vazgeçilmezi haline geldi. Emojiler, dünya üzerinde yaklaşık 6.500 dil olduğundan, farklı kültürlerle iletişim kurmanın bazen zor olduğu düşünüldüğünde evrensel bir dil sunarak hayat kurtarabilir. Ek olarak, bazı durumlarda emojilerin anlamları oldukça açık gibi görünebilir, çünkü bazıları dikkat çekici ayrıntılarla tasarlanmıştır. Bazı kültürler, belirli emojilerin farklı, hatta hoş karşılanmayan anlamlarını kullanabilir, ancak çoğu emojinin dünya çapında ortak bir anlamı vardır.

En Çok Kullanılan Emojilerin Anlamları

emoji
emojiler

Gülen Yüz

Evet, kimse bu emojinin açıkça gülümseyen bir yüze eşlik edeceğini düşünmez, değil mi? Örneğin, bu emojinin Türkiye’de sakin, sakin ve hatta bilge bir tebessüm ifade etmesini bekliyoruz. Bununla birlikte, Çin’de gönderilen kişi için bu emoji küçümseyici bir anlam taşıyor. Gülen yüz emojisi, Çin’in dijital kültüründe bir kişiye karşı güvensizlik duygusu anlamına gelir, bu yüzden birçok Çinli onları alınganlıkla karşılıyor. Sudan havadan konuşurken bile!

Baş Parmak Havaya Emojisi

 Yazının girişinde de belirttiğimiz gibi, bu emoji, Türkiye’de beğeni, kabul, onay ve anlaşma anlamına geliyor. Bununla birlikte, İran, Irak, Afganistan veya Nijerya’dan biriyle konuşurken bu emojiyi kullanmaktan kaçınmanızı tavsiye ediyoruz. Bu ülkelerdeki insanlar, bu emojiyi bir el hareketi olarak görüyor ve bu da büyük bir hakaret olarak görüyor.

Alkış Emojisi

Bir kişinin beğendiği, sevdiği ve takdir ettiği şeylere karşı övgüsünü ifade eden bir jest olsa da, alkışın dijital versiyonu bazen bağlama göre hafif bir kinaye içerebilir. Yine de bu, Türkiye için pek önemli değil. Bununla birlikte, bu emoji Çin’de tutkulu romantik temas anlamına geliyor ve bu nedenle yanlış kişilere göndermek zararlı olabilir.

 İyi Şanslar Emojisi

Bu emojiyi sıklıkla önemli bir toplantıya, iş görüşmesine, sınava girecek arkadaşlarımıza veya sevdiklerimize gönderiyoruz. Bu mesajı atan kişi Vietnamlıysa, bu emojiyi kullanmaya dikkat edin. Bu emoji, Vietnam kültüründe kadın genital organına karşılık geliyor.

Kaka Emojisi

 Bu emojinin peluş oyuncakları bile yaptı ve nasıl açıklayacağımızı bilmiyoruz. Arkadaşlarımızın beklentilerini ve isteklerini sitem ettiğimiz mesajlarımızda kullandığımız bu emoji, şaşırtıcı biçimde oldukça popüler. Japonya ve Türkiye’de çok popüler, ancak bu kez başka bir nedenle. Japonya’dan biriyle konuşurken bu emojiyi kullanarak iyi şanslar diliyorum. Çünkü Japonca “kaka” ve “unko” iyi şans anlamına gelir.

 Hastane Emojisi

 Bu konuda biraz karışıklık var. Birbirine benzeyen ve hastane anlamına gelen bu iki bina emojisi, birçok kullanıcı tarafından tercih edildi. Emojipedia, bir emoji kütüphanesi olduğu için 2020’de Twitter’da iki emojinin birbirinden farklı olduğunu açıkladı. Önünde kırmızı bir haç olan simgen bir hastaneyi temsil ederken, önünde kalp olan bina emojisi Japonya’da sıklıkla saatlik olarak kiralanan ve kötü bir üne sahip bir tema olan “aşk oteli”yi temsil eder. Japonya’dan biriyle konuşurken hastane referansı vermek zorunda kalırsanız, önünde haç olan emojiyi kullanmaya dikkat edin.

Tamam Emojisi

Neredeyse hepimiz “tamam” hareketini biliriz. Japonya’da, biriyle yazışırken sohbet ederken bir şey yazmadan bir mesajı onaylamak ve anladığını göstermek için sıklıkla kullandığınız bu emoji, madeni para veya servet anlamına geliyor. Bu farklı yorum herhangi birini gücendirmez, ancak yanlış anlaşılmalara neden olabilir. Ayrıca bu emoji, Türkiye, Almanya, Ortadoğu ve Yunanistan gibi çeşitli yerlerde kaba bir şekilde çeşitli cinsel yönelimleri ifade etmek için de kullanılabilir.

 Dans eden kadınlar Emojisi

 Mayolu iki kadını dans ederken gösteren bu emoji masum görünse de Asya’da farklı anlamlara gelebiliyor. Emojideki iki kadın, belki de başlarına taktıkları aksesuardaki Playboy tavşankulakları ile seks işçisi olarak gösteriliyor. Asya’da yaşayan bir arkadaşının seninle dans etmesini istiyorsan, bu emojiyi kullanmak yerine başka bir emoji kullanmaya çalışmalısınız çünkü bu iki kadın birbirinden çok farklı bir şekilde anlaşılabilir.

 Kruvasan Emojisi

Yazıyı buraya kadar okuduysan, bu tuhaf anlam karmaşasına alışmış ve emojilerin siyasi mesajlar da içerebileceğini anlamışsınızdır. Avusturya kökenli kruvasan emojisi, Fransa’nın ünlü kat kat ve hilal şeklindeki hamur işinin oldukça detaylı bir tasviridir ve Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılan referandumun kısaltması olan Brexit’e karşı çıkıyor. Brexit’ten bir gün önce, seçmenlerin Avrupa Birliği’nde kalmak için oy vermeleri için Paris’ten Kings Cross İstasyonu’na 600 taze kruvasan gönderildi.

Boynuz Emojisi

Rock müzik hayranlarının sıklıkla kullandığı ve olaylara karşı rahat bir tutumu simgeleyen bu emoji, Küba, İspanya, Brezilya ve Uruguay’da partnerlerin birbirini aldatması anlamına geliyor. Bu bölgelerde yaşayan insanlarla mesajlaşırken bu emojiyi kullanmamak çok önemlidir çünkü bir ailenin yıkılmasına neden olabilir.

Emoji listemiz en kısa süre içerisinde güncellenecektir.

Editör: Resul AKA