Bekçi maaşları 2024 yılında zamlarla birlikte artış göstermiştir. Bu da birçok kişinin merak konusu haline gelen konulardandır. İşe yeni başlayan bir bekçi ile meslekte tecrübe kazanmış bekçi aynı miktarda maaş almamaktadır. Bu durum her meslekte karşılaşılan durumlardandır. Ancak ortalama olarak rakamlara değinmek mümkündür. Bekçilerin maaşlarına etki eden birtakım faktörlerden bahsetmek gerekir. Her şeyden önemlisi bu kişilerin aldıkları maaşlarda çeşitli unsurlar öne çıkar.

Çalıştıkları bölge, evli ve çocuk sahibi olmaları, çalışma şekilleri gibi her detay alınan maaşa etki etmektedir. Yoğun mesai yapan bekçilerin maaşları standart maaş alan bekçilere göre farklılık göstermektedir. Bekçiler görevleri itibari ile ciddi sorumluluklar üstlenen kişilerdir. 2024 yılında yapılan düzenlemeler çerçevesinde de bu kişilerin aldıkları maaş tutarı en yüksek 52 bin TL civarına ulaşmış bulunmaktadır.

İçindekiler;

Bekçi Maaşları Ne Kadardır?

2024 bekçi maaşı ne kadar sorusuna net yanıt vermek kolay değildir. Her meslek maaşında olduğu gibi bu mesleğin maaş tutarlarında da belirli faktörler söz konusu olur. Bekçi maaşları konusunda merak edilenleri aşağıdaki tabloda görmek mümkün olur:

En Düşük Bekçi Maaşı 33 bin 400 TL
En Yüksek Bekçi Maaşı 52 bin TL
Ortalama Bekçi Maaşı 41 bin 300 TL
Bekçi Maaşları

Bununla birlikte bekçilerin mezuniyet derecesi maaşlarına yansıyan en önemli faktörlerden biridir. İlkokul mezunu olan bir bekçinin maaşı 33 bin 400 TL’dir. Bunun yanında evli olan bekçi de yine aynı maaş tutarında almaktadır. Ancak bu maaş tutarı meslekteki kıdem ve dereceye göre farklılık gösteriyor.

Bunlara ek olarak bekçinin kadrolu olup olmaması da maaş beklentilerini yakından etkileyen konular içerisinde yer almaktadır. Kadrolu olan bekçilerin maaşları hakkında en düşük ve en yüksek oranları bilmek gerekir. En düşük kadrolu bekçi maaşı 33 bin 400 TL olurken en yüksek olarak 41 bin TL civarındadır. Bekçi maaşlarına etki eden bir diğer faktör ise ek mesai saatleri oluyor. Bekçiler ekstra mesaiye kaldıklarında buradan da kazanç elde edebilirler.

Gece Bekçisi Maaşları Ne Kadar?

Gece bekçileri de bekçilik mesleğini icra eden kişilerdir. Bu kişilerin maaşları da yine diğer bekçilerle ufak farklara sahip olabilir. Bu da ortalama maaş oranında farklılığı ortaya çıkar. En düşük maaşları 33 bin 400 TL, en yüksek olarak ise 41 bin 300 TL’dir. Bekçiler ortalama olarak ise 32 bin TL maaş alan kişilerdir. Bununla birlikte bekçinin eğitim düzeyi, ne kadar saat çalıştığı, yaşadığı şehir, evli ya da bekar olması gibi birçok durum maaşlara etki eden faktörler arasında bulunmaktadır. Gece bekçisi ne kadar maaş alır sorusunun yanıtı da bu bakımdan önem arz eden konular içerisindedir.

Bekçiler Haftada Kaç Gün Çalışır?

Bekçilerin haftalık çalışma saati önceden belirlenmiştir. Bu mesleği tercih edecek kişilerin haftalık çalışma saatleri hakkında detaylı bilgi edinmesi gerekir. Bekçiler haftada 40 saat çalışan kişilerdir. Çalışma saat aralıkları da güneşin batışı ve doğuşu dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Bazı bekçiler gündüz bazıları da gece görev yapar. Yılda 30 gün izinleri bulunur. Görevleri hakkında şunlar söylenebilir:

  • Halkın güvenliğini sağlamaktan sorumludurlar.
  • Olay yeri incelemesi yapabilirler.
  • İhbarları değerlendirirler.
  • Trafik denetimi yaparlar.
  • Toplumsal ilişkilerin düzenlenmesinde görev alırlar.
  • Acil durumlara müdahale edebilirler.
  • Güvenlik sistemlerinin izlenmesinden sorumludurlar.

Bekçilerin görevleri, bulundukları bölgeye göre farklılık gösterebilir. Temel görevleri toplum huzurunu ve güvenliğini sağlamaktır. Aynı zamanda suç oranının azaltılarak acil durumlara müdahale edilmesi bekçilik vazifesinin en önemli özelliklerinden biridir.

Editör: Resul AKA