Diyarbakır’ın Çınar İlçesi ile Mardin’in Mazıdağı İlçeleri arasında kalan Ağaçsever, Yazçiçeği, Köksalan ve Yücebağ Köyleri ile Mardin’in Mazıdağı İlçesi sınırındaki Şenyuva ve Yetkinler Köylerinde çıkan arazi yangınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı 15’e yükseldi.

Diyarbakır’da entübe edilen Halime Erdem’in de hayatını kaybetmesiyle birlikte ölenlerin sayısı 15 oldu. Ölenlerin isimleri şöyle: Resul Yılmaz, Şeyhmus Demir, Mezher Demir, Remzi Yılmaz, İsmail Yardımcı, Abdurrahman Buğdaycı, Sinan Deviren, Rezan Yılmaz, Azat Yılmaz, Taliha Demir, Nuri Demir, Fadıl Demir, Kerime Erdenli, Ubeydellah Buğdaycı, Halime Erdem. Çınar Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma da genişletildi.

TANIK VE MAĞDURLAR DİNLENECEK

Sahada bilirkişi incelemesi yapan Tarım ve Orman İl Müdürlüklerinde görevli Ziraat Mühendislerinin de yer aldığı ekiplerin tespitleri sürüyor.

Başsavcılık, olayın anız yangınından mı kaynaklandığı, yoksa köylülerin iddialarını doğrulayacak biçimde DEDAŞ’ın enerji nakil hatlarındaki tellerin bakımsız kalıp aşırı sıcakta genleşmeye bağlı birbirlerine sürtünerek çıkardığı kıvılcımlardan mı kaynaklandığı alınacak olan bilirkişi raporları ve dinlenecek olan tanık ve mağdur ifadeleriyle tespit edilecek.

Jandarma Kriminal ve Olay Yeri İnceleme ekiplerinin de yangının çıktığı bölgedeki incelemelerini sürdürüyor.

Tarlalardan geçen yüksek gerilim ve enerji nakil hatlarındaki kablo bağlantıları, bölgede sık sık elektrik kesintilerinin yaşanıp yaşanmadığı, voltaj ve akım sorunlarının olup olmadığı ve nakil hatlarının rutin periyodik bakım ve revizyonlarının yapılıp yapılmadığı, yapılmış ise en son ne zaman rutin bakımın yapıldığına dair tespit yapılacak. Oluşan maddi zarar da bilirkişi tespit komisyonu raporuyla belirlenecek.

"ÇOBANLARI KURTARALIM" DERKEN...

Yangının ilk çıktığı saatlerde köylülerin merada küçükbaş hayvanları otlatan 3 çoban ile hayvanları kurtarabilmek için seferler oldukları ve bu sırada alevlerin arasında kaldıkları öğrenildi.

Soruşturma kapsamında ilgili kurumların da olayda kusuru ve ihmali olduğu iddiaları da araştırılıyor. Olay yerine geç gidilerek müdahalede geç kalındığı iddialarıyla ilgili de savcılığın soruşturması sürüyor.

Kaynak: Sözcü Gazetesi