ABD Başkanı Joe Biden’oğlu Hunter Biden’ın, Delaware eyaleti Wilmington şehrindeki mahkemede, 3 Haziran’da jüri seçimiyle başlayan yargılanması tamamlandı.

Jüri, Hunter Biden’ın yöneltilen üç ayrı suçu da işlediğine karar verdi.

HUNTER BIDEN’DAN İLK AÇIKLAMA

Hunter Biden’ın avukat ekibi, bugünkü karardan dolayı hayal kırıklığa uğradıklarını belirterek mevcut yasal durumu takip etmeye devam edeceklerini açıkladı.

Hunter Biden da yaptığı açıklamada “suçlu bulunma kararından duyduğu hayal kırıklığından çok, gördüğü sevgi ve destek için minnettar olduğu” söyledi.

CEZASI NE OLACAK?

Biden hakkında verilecek cezanın 120 gün içerisinde belli olması planlanıyor. Ancak cezanın açıklanacağı tarih henüz belirlenmedi.

Mahkeme yargıcı Maryellen Noreika'nın, suçlu bulunan Hunter Biden hakkında 25 yıla kadar hapis cezası verme yetkisi bulunuyor.

Ancak ilk kez suç işlediği için cezasının ne olacağı, Biden'ın demir parmaklıklar ardında kalıp kalmayacağı bilinmiyor.

SUÇLAMALAR

Hunter Biden'a, 2018’de uyuşturucu bağımlısı olduğu bir dönemde yasa dışı şekilde ateşli silah edinme, satın alma işlemleri sırasında uyuşturucu kullanıp kullanmadığına dair sorulan sorulara yanlış beyanda bulunarak federal yasaları ihlal etme ve bu silahı yasalara aykırı şekilde tutma ile ilgili 3 ayrı suçlama yöneltiliyordu.

Biden hakkındaki iddiaları soruşturması için Adalet Bakanlığınca atanan özel savcı David Weiss, söz konusu suçlamaları geçen sene yöneltmişti. Biden, hakkındaki suçlamaların tümünü reddetmişti.

Hunter Biden’ın yargılanmaya başlamasıyla ABD tarihinde ilk kez görevdeki bir başkanın oğlu, hakkındaki suçlamalar nedeniyle hakim karşısına çıkmış oldu.

Siyasi gözlemciler, Hunter Biden’ın yargılanmasının ve eğer suçlu bulunursa bu durumun, 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde babası Joe Biden’ı sandıkta olumsuz etkileyebileceği değerlendirmeleri yapıyordu.

BİR DAVASI DAHA VAR

Hunter Biden'ın ayrıca California eyaletinde 1,4 milyon dolarlık vergiyi ödemediği suçlamasıyla eylül ayında yargılanması bekleniyor.

BIDEN: SAYGI DUYACAĞIM

ABD Başkanı, oğlunun yasa dışı silah edinmeden suçlu bulunduğu davaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Biden, oğlunun uyuşturucu bağımlılığıyla uzun bir süre mücadele ettiğini ve dirençli olduğu için oğluyla gurur duyduğunu belirterek, ona bu konuda destek vermeye devam edeceğini vurguladı.

Açıklamasında, "Ben Başkan'ım ama aynı zamanda da bir babayım" ifadesini kullanan Biden, şunları kaydetti:

"Jill ve ben, oğlumuzu seviyoruz. Bu davanın sonucunu kabul edeceğim ve yargılama sürecine saygı duymaya devam edeceğim. Jill ve ben, daima Hunter'ın yanında olacağız."

TRUMP DA SUÇLU BULUNMUŞTU

ABD'nin eski başkanı Donald Trump ise geçen hafta New York jürisi tarafından 2016'daki başkanlık seçimleri öncesinde bir porno yıldızına yapılan sus payı ödemesini örtbas etmek üzere belgelerde tahrifat yapmaktan suçlu bulunarak hüküm giymişti.

12 kişiden oluşan jüri, iki gün süren müzakerelerin ardından Trump'ın hakkındaki 34 suçlamanın tamamından suçlu olduğu yönünde karar vermişti.

Öte yandan Trump'ın hapse atılması, yasal olarak kampanya yapmasının ya da seçimi kazanması hâlinde göreve gelmesinin önünde bir engel oluşturmuyor.

Trump, ABD'nin mahkemede suçlu bulunan ilk eski başkanı olmuştu.

Kaynak: Sözcü Gazetesi